Dornfelder
Acolon
Limberger
De vader of de moeder
Het kind van de rekening
De vader of de moeder

 

Acolon, is ook bekend onder de naam WE 71-816-102

Acolonis een druiven soort geselecteerd in het proefstation van Weinsberg (Duitsland). 
Ze is een kruising ontstaan uit 2 rode druiven soorten nl. de Lemberger en de Dornfelder.

Samen met Acolon, werden nog een vijf tal andere soorten rond de zelfde tijd (eind 1969-begin 1970) ontwikkeld met name: 
Cabernet Cubin , Cabernet Dorsa , Cabernet Dorio , Cabernet Mitosen Palas.

Deze soorten zijn een Duits antwoord op de Cabernet soorten in Frankrijk. 
Gezien de grote populariteit van deze Franse soorten over de hele wereld heeft men in Duitsland daarom deze nieuwe soorten ontwikkeld door kruising. 
Of ze echt gaan doordringen zal men op termijn pas weten. In de ontwikkeling en verdere uitbouw ervan kijkt men echt niet op een jaartje. 

Over de ontwikkeling en de opkweek van een nieuwe druivensoort gaat er een tijdspanne van ongeveer een 25 jaar.
Het is in die tijdsperiode een kwestie van uitzoeken van geschikt plantmateriaal en vooral veel geluk hebben.

Men moet de juiste klonen zien te vinden om een druif te ontwikkelen, die:

•  Geschikt is om later een degelijke wijn voort te brengen.
•  Die redelijk resistent is aan ziekten.
•  Niet te compacte druiventrossen heeft, om later rotting tegen te gaan.
•  Die een goede opbrengst heeft.
•  Een goed mostgewicht (suikergehalte) heeft, hierdoor zal men later minder moeten chaptalliseren (suikertoevoeging bij de vergisting) om een aanvaardbaar alcohol gehalte te bekomen.
•  Een aanvaardbaar zuurgehalte heeft.
•  Goed in de tannine zit om een goed bewaarpotentieel te hebben en zo ook niet te vlak over komt.

De druif is in onze regionen op tijd rijp, zodat er praktisch geen mis oogsten kunnen ontstaan.
Het suikergehalte kan in normale zomers een 10° Öechcle hoger liggen dan de Dornfelder.               
De rijpingstijd is ongeveer gelijk aan die van de Dornfelder, begin tot half oktober. 
Door zijn goede vruchtbaarheid heeft men bijna geen last van misbloei.
Voor wintervorst hoeft men niet veel schrik te hebben door zijn goede hout afrijping. 

De wijn is van het Dornfelder type, een kersachtig aroma, een paarsrode kleur, fris zuur, met genoeg tannine.

Hierdoor is zijn bewaarpotentieel zeker een paar jaartjes.

Hij heeft een goede volle smaak en een uitgesproken kruidige neus.

De druif kan een grote toekomst hebben in onze streken.