Een goed seizoen, een zomer zoals hij zou moeten zijn. Wie verlangt er niet naar?
Een overschot aan fruit, doet denken aan: confituur, fruittob, gelei, wijn.
Ik koos voor allemaal de mogelijkheden en legde er me dan ook op toe.
Vooral dan op het wijn maken. Het is mogelijk, zonder al te veel problemen.
De mogelijkheden in een hobby zijn niet te beschrijven. Het is gewoon genieten en proberen.

Zelf wijn maken is niet zo moeilijk als het lijkt. Een korte beschrijving zegt er meer over. Veel benodigdheden heeft men niet nodig als menaangesloten is in een vereniging. Hier is het mogelijk materiaal te lenen tegen een waarborg. Men heeft een paar buikflessen uit glas of plastiek containers nodig.

Men vangt het sap op, meet het suiker gehalte Wat meters, wat watersloten. Het zijn relatief kleine uitgaven en ze gaan jaren mee zodat de kosten toch uiteindelijk beperkt blijven.Men gaat uit van gezond fruit, maalt het, plet het, en perst het uit.De molen en de pers zijn te lenen.Men vangt het sap op, meet het suiker gehalte en het zuurgehalte. Voeg een goed gistende starter toe. De starter is gewoon een wijngist, toegevoegd aan wat handwarm sap, of handwarm water, een 3 tal koffielepelsuiker en na een 30 minuten is de gist zijn werk aan het doen. Om genoeg alcoholgehalte te verkrijgen voegt men suiker, volgens de berekening, toe. Men sluit de fles af met een waterslot.

De gisting duurt een paar weken,waarna de afgestorven gistcellen naar de bodem zakken. Men hevelt af en voegt sulfiet toe om oxidatie tegen tegaan. Men hevelt na een paar maanden nog eens over. De wijn is klaar om in flessen af te vullen. Nu nog een paar maanden laten rijpen.

Voor rode wijn voegt men de gist toe aan het gemalen fruit en laat het fruit gisten. Hierna perst men het, en volgt men de werkwijze voor witte wijn. 
Voor verdere vragen kan men steeds terecht in een gilde van wijnmakers of met een e-mailke in het contact terug te vinden.

Er zijn veel gilden aangesloten bij de koepel organisatie VAW Nationaal.